2 Mart 2013 Cumartesi

Kayseri Mantısı

mantıIMG 0019 HDTV 720 300x225 MANTI TARIFI

MALZEMELER:
3 su bardagi un (250 ml su bardagi)
2 yumurta
1 su bardagi su (250 ml su bardagi)
1.5 tatli kasigi tuz
IC MALZEMESI:
400-500 gr kiyma (ben iclerini bol kiymali yaptim, isteyen daha az kiyma kullanabilir)
1 adet orta boy kuru sogan
Ceyrek demet maydanoz (istege bagli)
tuz, karabiber, kirmizi toz biber
USTUNE:
Yogurt (koyuca bir yogurt olursa iyi olur, ben yogurt ve biraz souercream kullandim)
sarmisak
SOSU:
3-4 kasik tereyag,
pul biber, istenilirse biber ve domates salcasi
en uste serpmek icin kuru nane (istege bagli)
HAZIRLANISI:
Unu yogurma kabinin icine alin ortasini havuz gibi acip icine yumurtalari, tuzu ve suyun yarisini dokup yogurmaya baslayin, kalan suyuda yavas yavas ilave ederek yumusak, elastik, kulak memesi kivaminda ele yapismayan bir hamur elde edin.
Ustunu nemli bir bezle ortup kosede dinlendirin.
Bu esnada minik dogradiginiz sogan ve maydanozlarinizi, baharatlarla birlikte kiymanizla harmanlayin ve icinizi hazirlayin.
Hamur acmasini bilenler hamuru 3 bezeye (parcaya) ayirip her bir bezeyi un yardimi ile  48-50 cm capina kadar acabilirler. Bu konuda tecrubesiz olanlar hamurinuzu 4 bezeye ayirip capi daha kucuk hamurlar acin.
Minik manti isteyenler ufak kareler kesmeli tabi :) 1.5×1.5 cm gibi, benimkiler 2×2 cm’di, isteyen biraz daha buyuk yapabilir… :) )
Hazirlamis oldugunuz mantilari hafif unladiginiz tepsiye koyun ( un birbirlerine yapismasini onler).
Yeteri kadar sarmisakli yogurdunuzu hazir edin.
Sos icin, Tereyaginizi pul biber ve salca ile eritin hazirlayin.
Makarna suyu gibi 7-8 bardak su biraz tuz ve cok az siviyag”i birlikte kaynatin. Mantilarinizin fazla ununu serperek kaynayan suda haslayin ve ara ara karistirin.
Mantilar yukariya dogru ciktiklarinda mantiniz hazirdir. Ben kayinvalideme “ne kadar haslamaliyim?”diye  sordugumda “bir tanesinin tadina bak, sayet dişe yapismiyorsa tamamdir” dedi. :)
Mantilari suzun, sulu seven suyunu tam suzmesin. Servis tabaklarina alip yogurdu ve sosunu uzerine gezdirin arzuya gore kuru nane ile servis edin.
Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder